מזון מהלב, החופש לאכול

מה לבשל לאישה לאחר לידה? מדריך לתזונה לאחר לידה ומתכוניםלב ירקות ופירות

אחרי לידה אנו זקוקות לקבל את המקסימום האפשרי בכל תחום – סיוע עם הרך הנולד, עזרה בתחזוקת הבית שכוללת סדר, ניקיון ובישול, וכן עזרה מנטלית של הקשבה, חום ואהבה, גם לנו, האימהות.

מדריך זה יתמקד ברעיון ששייך לתרבויות שבטיות שעדיין קיימות בעולם, אך לצערנו, בתרבות המערבית של המאה ה- 21 קצת "התפספס".

בתרבויות השבטיות, אישה אחרי לידה אינה אמורה לקחת חלק במטלות הבית והפרנסה, אלא במינימום האפשרי. אישה שמתאוששת מלידה, לרוב מניקה ונחה. סביבה מתנהל שבט נשים, ששייך למשפחה ולקהילה הקרובה. שבט הנשים דואג לה לחברה, לתחזוקת הבית ולטיפול בשאר ילדיה (אם יש), וכמובן – נשות השבט דואגות גם לאוכל מבושל הנקרא "כיבוד לידה".

כאמא לשניים, אני מבינה את הקושי בלפנות את הזמן ואת האנרגיה על מנת לבשל לעצמך ולמשפחתך, בעיקר אחרי שילדת.

במידה ויש את האפשרות להיעזר במבשל או מבשלת מהמשפחה או מחוצה לה, אל תהססי וקחי את העזרה הזו!

כנשים, המודעות לקושי בהתארגנות של האישה שזה עתה ילדה, עלינו לזכור לקחת חלק גם בסיוע בתחום הבישול, ולהעניק "כיבוד לידה" מזין ובריא ובעיקר, עם הרבה אהבה.

במדריך זה אפרט מהם מרכיבי המזון המומלצים לנשים לאחר לידה, וכן מתכונים מומלצים, קלים וטעימים המתאימים לאישה היולדת ולמשפחה כולה.

אחרי לידה הגוף רוצה לאזן את עצמו הורמונלית, ולצבור אנרגיה רבה ואיכותית על מנת לשמור על תיפקוד תקין של האם. תופעות של עייפות, רגישות יתר גופנית ונפשית הן נורמליות לחלוטין, והמזון יכול לשמש ככלי על מנת להתמודד איתן בצורה נכונה.

ארוחה טובה רצוי שתכלול את כל אבות המזון. דגנים מלאים, חלבונים איכותיים מהחי ו/או מהצומח, שומנים טובים (כמו אגוזים, זרעים, טחינה וכדומה), וכמובן פירות וירקות לרוב המכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים.

במידה ותכננת לבשל ליולדת מנה בשרית, מומלץ לברר עם היולדת האם היא אוכלת בשר, על מנת להתחשב ברצונותיה ובצרכיה המלאים.

כמו כן, כדאי שתהיה לארוחה אפשרות הקפאה. לא תמיד יש פנאי וחשק לאכול, וחבל שהאוכל יזרק לפח. במידה והיולדת אינה מעוניינת לאכול את הארוחה שהכנת ביומיים הקרובים, מומלץ לסייע להקפיא את הארוחה במנות קטנות לשימוש עתידי.

אוכל שקל להקפיא: שניצלים לפני טיגון, קציצות בשריות וקציצות דגים, תבשילי דגנים וקטניות ופשטידות

מה לא ניתן להקפאה? תפוחי אדמה, כרוב, דלעת, בטטה, שומר, דגים שלמים או נתחי דגים.

חשוב לשים לב! יש ויטמין חשוב בהכנת האוכל – ויטמין L) love). הוסיפו אותו, והאוכל יהיה טעים ובריא הרבה יותר!

הנה כמה מתכונים קלים, טעימים, מהירים וניתנים להקפאה, שמומלץ לבשל ליולדת:

תבשיל טבעוני "ארוחה בסיר אחד"

עשיר בזכות הדגנים והסלק, שמלבד עושר תזונתי, מעניק לתבשיל גוון יפה וורדרד שעושה מצב רוח טוב.

1 כוס אורז מלא (מומלץ מלא עגול)

½ כוס קינואה

3 כוסות מים

3 כפות שמן זית או שמן קוקוס (רצוי מאוד בכבישה קרה)

½ בצל קצוץ

2 גזרים מגוררים בפומפיה

1 סלק מגורר בפומפיה

פטרוזיליה ו/או כוסברה קצוצה

שקדים קצוצים וקלויים – לא חובה

מלח ופלפל

הכנה:

בסיר רחב לחמם שמן זית ולטגן את הבצל עד הזהבה.

להוסיף את הירקות המגוררים (מלבד הפטרוזיליה והכוסברה), ולאדות על אש נמוכה לריכוך קל.

להוסיף את האורז והקינואה, מעט מלח ופלפל, ולטגן קלות במשך כדקה – שתי דקות תוך ערבוב, יחד עם הירקות.

להוסיף את המים, להביא לרתיחה כשהסיר פתוח.

כשהמים רתחו, להנמיך את האש ולכסות את הסיר.

אפשר להוסיף מים במידת בצורך.

לבשל עד שהדגנים רכים דיים ומוכנים לאכילה.

בהגשה: לפזר את הפטרוזיליה ו/או הכוסברה הקצוצה. וכן את השקדים הקלויים.

  • במידה ומקפיאים: להקפיא ללא העלים הירוקים וללא השקדים. את אלו מוסיפים בהגשת המנה.

קציצות בשריות אפויות

מספק צורך בויטמין B 12 וברזל. ניתן לחימום מהיר, ויכול "להיחטף" תוך כדי הנקה ושהייה עם התינוק.

500 גר' בשר טחון (אני ממליצה על כבש)

חצי בצל קצוץ

2 שיני שום

רבע צרור פטרוזיליה

רבע צרור כוסברה

מספר גבעולי שמיר

מלח, פלפל שחור, בהרט

רבע כוס צנוברים או שקדים קצוצים גס

שמן זית/קוקוס בכבישה קרה

הכנה:

לחמם תנור לכ- 180 מעלות.

לקצוץ היטב את עשבי התיבול, הבצל והשום ולערבב בקערה עם הבשר.

לתבל, להוסיף לתערובת את הצנוברים או השקדים הקצוצים, ולערבב.

ליצור קציצות ולהניח על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות.

לאפות כ- 12 דקות (לא יותר מידי על מנת שלא יתייבש.

  • מומלץ להגיש עם סלט ירקות צונן ו/או דגן כגון אורז מלא / בסמטי לבן

מרק ירקות עשיר (בגרסא טבעונית או בשרית לבחירה)

מתאים בעיקר לעונה הקרה יותר, אך לא רק. מרק יכול להוות ארוחה בסיר אחד, להרוות, להזין ולנחם.

1 בטטה קלופה חתוכה גס או קוביות

2 גזרים קלופים וחתוכים

1 שורש סלרי חתוך גס או קוביות

1 שורש פטרוזיליה חתוך גס או קוביות

4 גבעולי סלרי חתוכים

חצי צרור כוסברה

חצי צרור פטרוזיליה

עגבניה חתוכה לרבעים (רצוי לקלף אך לא חובה)

1 בצל חתוך לקוביות

1 שומר חתוך גס

4 שיני שום קלופות חצויות

חצי כוס גריסי פנינה

כפית זרעי כוסברה

חצי כפית זרעי חרדל

מלח, פלפל

מעט כורכום וכמון – לא חובה

לגרסא טבעונית – מים

לגרסא בשרית – ציר עוף או כנפי עוף ומים

הכנה:

בסיר גדול ומחומם לטגן קלות תוך ערבוב את זרעי הכוסברה והחרדל. להוסיף את השום והבצל ולאדות מעט.

להוסיף את יתר רכיבי המרק מלבד גריסי הפנינה.

להוסיף מים / ציר עוף עד כיסוי.

לבשל עד ריכוך הבטטה ולהוסיף את גריסי הפנינה השטופים.

לבשל עד ריכוך יתר רכיבי המרק.

כדורי אנרגיה מתוקים ובריאים (טבעוני)

מצויינים כקינוח וכנישנוש בריא. ניתן לשמור במקפיא בתוך קופסא, ולהוציא כשמתחשק. טעימים קרים ובטמפרטורת החדר.

חבילה וחצי תמרים טחונים בואקום וללא תוספת סוכר

3 כפות אבקת קקאו טיבעית ללא תוספות

כוס שקדים (רצוי כאלה שהושרו למשך לילה, אך לא חובה להשרות) או – 8 כפות ממרח שקדים ללא סוכר

חצי כוס פיסטוקים טחונים – לא חובה

חצי כוס אגוזי קשיו טחונים – לא חובה

מעט תמצית וניל טבעית

כף שמן קוקוס מכבישה קרה

לציפוי: שבבי קוקוס או אבקת קקאו טבעית וללא סוכר

הכנה:

במעבד המזון לערבל היטב את כל הרכיבים למעט חומרי הציפוי.

ליצור כדורים בגודל הרצוי, ולצפות בשבבי הקוקוס או באבקת הקקאו. לשמור במקרר או במקפיא.

חובה להגיש ליולדת באהבה!

שלכם,

נועה דורון דוידסון

מזון למשפחה בדרך הלב

מזון מהלב, החופש לאכול

054-7719333 / noa@guna.co.il